Zero Music Magazine, tillbaka till förstasidan
album

Goto80

Commodore Grooves

[album, Rebel Pet Set]

“Commodore Grooves” är något så ovanligt som en “Best of” inom bitpop. Så skulle Goto80’s samlingsskiva kunna beskrivas om man väljer att vara en lite onyanserad representant för etablissemanget. Om man istället väljer att försöka sätta sig in en aning i Goto80’s värld blir beskrivningen lite annorlunda.

Hela bitpop-fenomentet är mer en konstruktion utifrån för att kunna samla allt som på något sätt låter som tv-spel under ett och samma paraply. Det är med andra ord lika exakt som termerna ”pop” och ”rock”. Det ger en hint, men inte mer än så, om vad det är för musik. Just Goto80 har dessutom envist ansträngt sig för att ständigt utvecklas och pröva nya grepp, vilket innebär att en låt från 1998 kan vara extremt olik en från 2004. Faktum är att två låtar från samma år kan variera rejält. Redan skivans titel, ”Commodore Grooves”, antyder att tekniken är betydligt viktigare än genre för Goto80. Goto80 erkänner alltså inte bitpop som begrepp.

“Commodore Grooves” är alltså en samlingsplatta som täcker åren 1998 – 2004, och det är fascinerande att höra vilken variationsrikedom en och samma artist kan prestera. Det är världar mellan exempelvis supergulligt naiva ”Tänk Om”, trashpunkiga ”Spit” och spelsprittande ”Gopho”, vilket tydliggör den bredd som finns och därmed också omöjliggör ett alltför intetsägande begrepp som bitpop.

Personligen måste jag erkänna att jag inte kan ta till mig allt på ”Commodore Grooves”. Ju mer experimentellt och energiskt, desto svårare har jag att smälta intrycken. Däremot faller jag pladask för Goto80’s mer ”normala” låtar, och hittar nya favoriter i exempelvis ”Tänk Om” och ”Fantasy”.

Som förväntat, när det handlar om en datasnubbe som Goto80, innehåller plattan även en massa extra prylar om man väljer att köra den i sin dator istället för i en vanlig CD-spelare. Videos, bonuslåtar, tekniknörderi med mer ger ytterligare några timmars pyssel när vanliga plattan tagit slut.

Även om “Commodore Grooves” med Goto80 inte är dagsfärsk, så är den en utmärkt inkörsport till subkulkturen bitpop. Eller chipmusic, som många utövare själva hellre säger ifall de tvingas sätta etikett på den.

Läs även mer om bitpop i genrespecialen i Zero Music magazine nr 3/4-2006.

Jonaz BjörkSök recension:
  

Eller sorterat på artistens begynnelsebokstav:
2 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z å ä ö

Tipsa en kompis om den här sidan!

Senaste nytt:
St Vincent: Birth in Reverse
Videopremiär för Renate
Belle & Sebastian till Way Out West
Panda Bear: Boys Latin
Punksamling från Electronically Yours

Senaste artiklar:
Nokeys
Ray Cokes
Ras Bolding
Renate

Senaste recensioner:
Bryan Ferry - Avonmore
Peking Llights - Cosmic Logic
Beatrice Eli - Die Another Day
Project Pitchfork - Blood Donation

Nya länkar:
Demo Live (Teknikleverantör)
Demo Entertain (Managment)
Vanligt Folk (artist)
Neostalgia (klubb)
Neostalgia (klubb)

Köp gamla Zero-nummer här!